Klopsiki w sosie pomidorowym do słoika
- By : Avocado.info.pl
- Category : Zdrowie
- Tags: dom
Klopsiki w sosie pomidorowym do słoika – Preppersi
Klopsiki czy pulpety? Z ryżem czy z ziemniakami? Kto z nas nie lubi tych małych, mięsnych kuleczek w sosie. W obecnym czasie, kiedy media informują nas o wielu zagrożeniach, poważnie zastanawiamy się nad gromadzeniem zapasów żywnościowych. Jedni kupują konserwy, makarony, ryże czy kasze. Ale czy wiedzieliście, że w domowym zaciszu, możecie przygotować również gotowe danie, które długo postoi? Same klopsiki można zamrozić, jednak preppersi głównie upodobali sobie weki, nie bez powodu. Można je zabrać ze sobą wszędzie. Pomijając fakt kataklizmu, czy innych bardzo nieprzyjemnie brzmiących scenariuszy, przygotowanie dom -owego dania ze słoika to dobry pomysł dla zapracowany, czy lubiących pikniki. Klopsiki z tego przepisu spokojnie można przechowywać do 4 tygodni w lodówce lub innym chłodnym miejscu, natomiast po pasteryzacji postoją nawet do 6 miesięcy.
Składniki:
– 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– 2 bułki kajzerki
– 1 szklanka mleka
– 3 jajka w rozmiarze L
– 1 średniej wielkości cebula
– 1 pęczek natki pietruszki
– szczypta soli
– szczypta czarnego ziarnistego pieprzu
– 2 łyżeczki suszonego majeranku
– mąka pszenna
– olej do smażenia
– 2 ząbki czosnku
– 1 marchew
– 2 kiszone ogórki
– 2 łyżki stołowe ostrej musztardy
– 2 puszki krojonych pomidorów
– ziele angielskie
– liść laurowy
– 1 łyżka stołowa ziół prowansalskich
– 1 łyżka stołowa cukru
Przygotowanie:
1). Bułki namoczyć w mleku.
2). Mięso mielone przełożyć do miski.
3). Do mięsa wbić jajka , dodać odciśniętą z mleka bułki.
4). Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa.
5). Natkę pietruszki umyć i drobno pokroić. Dodać do pozostałych składników.
6). Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić ręką, aż mięso będzie odchodzić od ręki.
7). Dłonie namoczyć w zimnej wodzie. Nabierać niewielką ilość mięsa i formować klopsiki, które później obtaczać w mące pszennej i smażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
8). Na patelni podsmażyć cebulę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz startą na tarce marchewkę.
9). Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do podsmażonych warzyw. Wymieszać.
10). Dodać musztardę i zblendowane pomidory z puszki oraz przyprawy – 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżkę ziół prowansalskich, cukier i szczyptę soli oraz pieprzu. Dokładnie wymieszać.
11). Dołożyć pulpety i ponownie delikatnie wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 min.
12). Pulpety z sosem przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia.
13). Po wystudzeniu pasteryzować ok. 20 minut, wkładając słoiki do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką i wypełnionego wodą do 3/4 wysokości, gotując 20 minut.