Klopsiki w sosie pomidorowym do słoika

Zdrowie

Klopsiki w sosie pomidorowym do słoika – Preppersi

Klopsiki czy pulpety? Z ryżem czy z ziemniakami? Kto z nas nie lubi tych małych, mięsnych kuleczek w sosie. W obecnym czasie, kiedy media informują nas o wielu zagrożeniach, poważnie zastanawiamy się nad gromadzeniem zapasów żywnościowych. Jedni kupują konserwy, makarony, ryże czy kasze. Ale czy wiedzieliście, że w domowym zaciszu, możecie przygotować również gotowe danie, które długo postoi? Same klopsiki można zamrozić, jednak preppersi głównie upodobali sobie weki, nie bez powodu. Można je zabrać ze sobą wszędzie. Pomijając fakt kataklizmu, czy innych bardzo nieprzyjemnie brzmiących scenariuszy, przygotowanie dom -owego dania ze słoika to dobry pomysł dla zapracowany, czy lubiących pikniki. Klopsiki z tego przepisu spokojnie można przechowywać do 4 tygodni w lodówce lub innym chłodnym miejscu, natomiast po pasteryzacji postoją nawet do 6 miesięcy.

Składniki:

– 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– 2 bułki kajzerki
– 1 szklanka mleka
– 3 jajka w rozmiarze L
– 1 średniej wielkości cebula
– 1 pęczek natki pietruszki
– szczypta soli
– szczypta czarnego ziarnistego pieprzu
– 2 łyżeczki suszonego majeranku
– mąka pszenna
– olej do smażenia
– 2 ząbki czosnku
– 1 marchew
– 2 kiszone ogórki
– 2 łyżki stołowe ostrej musztardy
– 2 puszki krojonych pomidorów
– ziele angielskie
– liść laurowy
– 1 łyżka stołowa ziół prowansalskich
– 1 łyżka stołowa cukru

Przygotowanie:

1). Bułki namoczyć w mleku.
2). Mięso mielone przełożyć do miski.
3). Do mięsa wbić jajka , dodać odciśniętą z mleka bułki.
4). Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa.
5). Natkę pietruszki umyć i drobno pokroić. Dodać do pozostałych składników.
6). Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić ręką, aż mięso będzie odchodzić od ręki.
7). Dłonie namoczyć w zimnej wodzie. Nabierać niewielką ilość mięsa i formować klopsiki, które później obtaczać w mące pszennej i smażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
8). Na patelni podsmażyć cebulę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz startą na tarce marchewkę.
9). Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do podsmażonych warzyw. Wymieszać.
10). Dodać musztardę i zblendowane pomidory z puszki oraz przyprawy – 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżkę ziół prowansalskich, cukier i szczyptę soli oraz pieprzu. Dokładnie wymieszać.
11). Dołożyć pulpety i ponownie delikatnie wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 min.
12). Pulpety z sosem przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia.
13). Po wystudzeniu pasteryzować ok. 20 minut, wkładając słoiki do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką i wypełnionego wodą do 3/4 wysokości, gotując 20 minut.

Zdrowie
Dlaczego warto zdecydować się na opiekę w hospicjum domowym?

Domowa opieka hospicyjna to specjalistyczna forma opieki u schyłku życia, która zapewnia komfort i wsparcie osobom i ich rodzinom w trudnym okresie. Jest to coraz bardziej popularna opcja dla osób zmagających się z nieuleczalną chorobą, ponieważ oferuje wiele korzyści w porównaniu z tradycyjnym szpitalem lub domem opieki. W tym artykule …

Zdrowie
Informacje na temat arctium lappa

Czym jest acrtium lappa? Arctium lappa czyli łopian większy jest jednym z gatunków roślin, które przynależą do rodziny astrowatych. Bardzo często spotykamy się z innymi nazwami dla tej rośliny – w zależności od rejonu, na łopian większy mówi się łopuch, kostropień, topień, głowacz czy też dziady. Gdzie występuje arctium lappa? …

Zdrowie
Czym są nasiona chia

Co to jest chia? Nasiona chia są często określane jako „supefood”, ponieważ pomimo niewielkich rozmiarów – są pełne składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych Omega-3, żelaza, wapnia i przeciwutleniaczy. Mają łagodny, orzechowy smak i mogą być dobrym dodatkiem do zbilansowanej diety. Nasiona Chia zwane również Salba chia lub meksykańską chia …