Jak przygotować grzańca w domu?
- By : Avocado.info.pl
- Category : Inne
- Tags: wino
Śnieg za oknem, płonące drwa na kominku i wino grzane. Choć śniegu ostatniej zimy nie było dużo, kominek też nie każdy ma, ale już przygotowanie grzańca w domowych warunkach nie jest trudne. Grzaniec na winie domowym świetnie rozgrzewa i doskonale smakuje. To napój, który świetnie sprawdzi się zimą i latem. Jaki jest najlepszy przepis na grzane wino?
Dawniej grzane wino towarzyszyły uczestnikom polowań, kuligów czy zabaw karnawałowych. Jego zadaniem było rozgrzanie i rozbudzenie kulinarnych zmysłów, uwiedzenie smakiem. Nie ma jednego idealnego przepisu na grzane wino. Tym, czego potrzebujemy do zrobienia grzańca jest garnek i wino. Jednak za pomocą odpowiednio dobranych dodatków i przypraw, możemy stworzyć swoją indywidualną kompozycję.
Jak przygotować grzańca na domowym winie?
Chcąc przygotować wino w domu , dobrze jest postawić na wino czerwone, najlepiej przygotowane w warunkach domowych. Przygotowując grzańca, możesz sięgnąć po każdy rodzaj wina – zarówno słodkie, półsłodkie, jak i wytrawne. Od tego jakie wino wybierzesz, będzie zależało to, jak dużo go dosłodzisz. Grzańca można również przygotować z białego wina. Jednak w wyniku podgrzewania, traci ono swoje walory smakowe. Każdy może przygotować wino grzane według własnych preferencji smakowych. Wszystko zależy od dodatków, przypraw czy owoców. Należy pamiętać, że ino podgrzewamy do temperatury mniej więcej 70 stopni.
Składniki:
- 2 butelki wytrawnego wina
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- kilkanaście sztuk goździków
- 4 łyżki stołowe miodu lub cukru (najlepszy będzie brązowy)
- 1 laska cynamonu
- 3-4 cm kawałek imbiru
- 50 g rodzynek
Sposób przygotowania:
Pomarańcze i cytrynę pokrój w ćwiartki. Imbir z kolei na plasterki. Następnie wino wlewamy do garnka i podgrzewamy na minimalnym ogniu. Po około 2 minutach, dodajemy pozostałe składniki, czyli owoce, bakalie i przyprawy. Gdy wino się zagrzeje dodajemy miód (możemy również dodać cukier, jeśli miodu akurat nie mamy). Wino powinno być podgrzewane nie dłużej niż 20 minut, by soki i aromaty z owoców i przypraw nie zdążyły się wydzielić do wina.
Przygotowując grzańca nie możemy zagotować wina. To podstawowy błąd, który zwykle jest popełniany przy przygotowywaniu tego trunku. Przygotowany napój podajemy od razu, przelewając go do kamionkowych kuflu. W kuflu powinny znaleźć się także owoce. Jeśli nie mamy kamionkowych naczyń, grzańca możemy podać w kieliszkach do wina lub w kubkach. Najlepsze są naczynia o grubych ściankach, gdyż dłużej utrzymają ciepło.