Jak zrobić kruchutkie ciasteczka orzechowe?

Inne

Ciasteczka są bardzo częstą przekąską czy to na święta czy na różnego rodzaju uroczystości. Wszystko dlatego, że robi się je dość szybko i nie są w ogóle skomplikowane. W internecie możemy znaleźć naprawdę dużo, różnorodnych przepisów. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić jeden z takich przepisów, a dokładniej jak zrobić kruche ciasteczka o smaku orzechowym.

Jak zrobić kruchutkie ciasteczka orzechowe? Informacje

Warto wspomnieć, iż ciasteczka orzechowe są bardzo kruche i mają bardzo mocno orzechowy smak z nutką korzenną. Tak jak pierniki, również te ciastka można przygotować nawet dzień wcześniej i przechowywać je w słoiku lub metalowej puszce. Zanim jednak zaczniemy przygotowania do zrobienia ciastek, warto najpierw zorientować się czy w ogóle mamy wszystkie niezbędne do tego składniki. Do najważniejszych możemy oczywiście zaliczyć:

  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki kardamonu,
  • 1 jajko,
  • 100 g zimnego masła,
  • 50 g drobniutko mielonych orzechów włoskich.
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • ok 30 połówek orzechów włoskich.

Jeśli już wszystko mamy przygotowane to możemy zabierać się za przygotowywanie ciasta na ciasteczka. Najważniejszymi krokami są oczywiście:

  1. We wcześniej przygotowanej misce musimy wymieszać następujące suche składniki: mąkę , cukier, mielone orzechy, cynamon i kardamon.
  2. Następnie dodajemy do miski wcześniej posiekane masło i wbijamy jajko.
  3. Zagniatamy ciasto, tak aby powstała dość gładka masa.
  4. Ciasto powinniśmy owinąć folią, aby następnie wstawić je do lodówki na min 30 minut.
  5. W tym samym czasie warto nagrzać wcześniej piekarnik do 180 stopni.
  6. Gdy to zrobimy , powinniśmy rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 3 mm.
  7. Foremki wybieramy według własnego uznania. Mogą być serca, gwiazdki, księżyce. Wycinamy nimi ciasteczka.
  8. Tak przygotowane ciasteczka należy ułożyć na blasze, która została wcześniej wyłożona papierem do pieczenia.
  9. Ciasto się nie rozleje dlatego można układać je w dość małych odstępach.
  10. Ciasteczka trzeba piec ok 10 – 12 min.
  11. Gdy już się upieką, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
  12. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i smarujemy nią każde ciasteczko z osobna. Jeśli okaże się, że jest ona gęsta, to można dodać łyżeczkę mleka, Na czekoladę można dać pokruszone orzechy. Czekamy aż czekolada zastygnie i wtedy wkładamy je do puszki lub słoika na ciasteczka.

Jak widać przepis jest prosty i nie jest aż tak czasochłonny jak inne ciasta. Naprawdę warto chociaż raz spróbować zrobić te pyszne kruche ciasteczka.

 

Inne
Biurko z płyty MDF – DIY

Płyta MDF to doskonały materiał do budowy biurka we własnym zakresie. Oferuje ona znacznie gładsze, a do tego prostsze powierzchnie niż na przykład sklejka. Jak każdy surowiec ma jednak też swoje wady, na przykład należy trzymać wodę z dala od mebli wykonanych z płyty MDF, a jej wytrzymałość w porównaniu …

Inne
Jak przygotować grzańca w domu?

Śnieg za oknem, płonące drwa na kominku i wino grzane. Choć śniegu ostatniej zimy nie było dużo, kominek też nie każdy ma, ale już przygotowanie grzańca w domowych warunkach nie jest trudne. Grzaniec na winie domowym świetnie rozgrzewa i doskonale smakuje. To napój, który świetnie sprawdzi się zimą i latem. …

Inne
Jak być bardziej eko?

Bycie eko oznacza większą dbałość o naszą planetę. Stajemy się bardziej świadomi naszych wyborów, których celem jest ochrona środowiska naturalnego. Każdy z nas może być eko. Wystarczy wdrożyć do swojej codzienności kilka ważnych elementów. Bycie eko nie oznacza wydawania większej ilości pieniędzy. Wręcz przeciwnie, dzięki temu może sporo zaoszczędzić. Ekologia …