Jak zrobić kruchutkie ciasteczka orzechowe?
- By : Avocado.info.pl
- Category : Inne
- Tags: informacje
Ciasteczka są bardzo częstą przekąską czy to na święta czy na różnego rodzaju uroczystości. Wszystko dlatego, że robi się je dość szybko i nie są w ogóle skomplikowane. W internecie możemy znaleźć naprawdę dużo, różnorodnych przepisów. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić jeden z takich przepisów, a dokładniej jak zrobić kruche ciasteczka o smaku orzechowym.
Jak zrobić kruchutkie ciasteczka orzechowe? Informacje
Warto wspomnieć, iż ciasteczka orzechowe są bardzo kruche i mają bardzo mocno orzechowy smak z nutką korzenną. Tak jak pierniki, również te ciastka można przygotować nawet dzień wcześniej i przechowywać je w słoiku lub metalowej puszce. Zanim jednak zaczniemy przygotowania do zrobienia ciastek, warto najpierw zorientować się czy w ogóle mamy wszystkie niezbędne do tego składniki. Do najważniejszych możemy oczywiście zaliczyć:
- 200 g mąki,
- 100 g cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki kardamonu,
- 1 jajko,
- 100 g zimnego masła,
- 50 g drobniutko mielonych orzechów włoskich.
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- ok 30 połówek orzechów włoskich.
Jeśli już wszystko mamy przygotowane to możemy zabierać się za przygotowywanie ciasta na ciasteczka. Najważniejszymi krokami są oczywiście:
- We wcześniej przygotowanej misce musimy wymieszać następujące suche składniki: mąkę , cukier, mielone orzechy, cynamon i kardamon.
- Następnie dodajemy do miski wcześniej posiekane masło i wbijamy jajko.
- Zagniatamy ciasto, tak aby powstała dość gładka masa.
- Ciasto powinniśmy owinąć folią, aby następnie wstawić je do lodówki na min 30 minut.
- W tym samym czasie warto nagrzać wcześniej piekarnik do 180 stopni.
- Gdy to zrobimy , powinniśmy rozwałkować ciasto na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 3 mm.
- Foremki wybieramy według własnego uznania. Mogą być serca, gwiazdki, księżyce. Wycinamy nimi ciasteczka.
- Tak przygotowane ciasteczka należy ułożyć na blasze, która została wcześniej wyłożona papierem do pieczenia.
- Ciasto się nie rozleje dlatego można układać je w dość małych odstępach.
- Ciasteczka trzeba piec ok 10 – 12 min.
- Gdy już się upieką, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
- Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i smarujemy nią każde ciasteczko z osobna. Jeśli okaże się, że jest ona gęsta, to można dodać łyżeczkę mleka, Na czekoladę można dać pokruszone orzechy. Czekamy aż czekolada zastygnie i wtedy wkładamy je do puszki lub słoika na ciasteczka.
Jak widać przepis jest prosty i nie jest aż tak czasochłonny jak inne ciasta. Naprawdę warto chociaż raz spróbować zrobić te pyszne kruche ciasteczka.