Smaczny sposób na jabłka
- By : Avocado.info.pl
- Category : Zdrowie
- Tags: informacje
Jabłka to bez wątpienia jedne z najbardziej lubianych owoców na świecie. Różne odmiany, zależna od nich słodycz czy kwaśność, kolor skórki – bez względu na to, jakie się lubi i je, spożywanie jabłek i ich obecność w diecie z pewnością wychodzi człowiekowi na zdrowie. Co można przygotować z jabłek? Sprawdzi się na przykład tarta z jabłkami, która będzie dobrym towarzystwem dla niedzielnej kawy.
Jabłka jako smaczny deser – informacje
Ważne jest, by w codziennej diecie dostarczać odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Po te drugie najchętniej sięga się w wersji na surowo – nie inaczej jest w przypadku jabłek. Ich jedzenie to przede wszystkim dostarczenie błonnika pokarmowego, który daje poczucie sytości, ale owoce te pomagają również pozbyć się z organizmu toksyn i metali ciężkich, hamują rozwój próchnicy i wzmacniają odporność.
Dlaczego warto przygotować z nich deser taki jak tarta? Przede wszystkim tarta z jabłkami jest łatwa w przygotowaniu. To również sposób na to, jak wprowadzić więcej tego owocu do diety czy też wykorzystać te sztuki, które przez zbyt długie leżenie wyraźnie zaczynają się psuć. W wersji na kruchym cieście będzie prezentować się elegancko, więc to także sposób na ciasto na ważną uroczystość.
Składniki:
Ciasto kruche
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- mała szczypta soli
- 1 jajko
- 40 ml zimnej wody
Nadzienie
- 1 kg jabłek (reneta, antonówka, papierówka)
- 40 ml soku z cytryny
- 60 g masła
- 1 łyżka miodu
- 1 laska wanilii
Syrop
- 30 ml wody
- 60 g cukru
- cynamon
Przygotowanie
Zrobić wgłębienie w mące, włożyć w nie pokrojone na kawałeczki masło, wsypać cukier puder i wbić jajko. Palcami rozcierać masło z mąką lub za pomocą mieszadła miksera , aż powstanie drobna kruszonka i składniki zaczną się ze sobą łączyć w gładkie ciasto. Wlać zimną wodę i połączyć wszystko w jedną gładką kulę. Zawinąć w folię i włożyć na 15 minut do lodówki.
Przygotować formę na tartę o średnicy 24 – 26 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem). Wyjąć ciasto z lodówki i, podsypując mąką, rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć nim dno i boki formy. Wstawić do lodówki na minimum 20 minut.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę położyć na desce i pokroić na cienkie plasterki o grubości około 2 mm. Z pokrojonych jabłek wybrać najmniejsze plasterki i włożyć je do garnka (odłożona 1/3 wszystkich jabłek).
Do jabłek w garnku dodać sok z cytryny, masło i miód oraz przekrojoną laskę wanilii wraz z wyskrobanymi z niej ziarenkami. Całość zagotować. Mieszając co chwilę, gotować przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Na koniec wyjąć laskę wanilii, jabłka rozgnieść praską na mus. Ostudzić przed wyłożeniem na ciasto.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyjąć formę z ciastem z lodówki, spód podziurkować widelcem. Wyłożyć mus jabłkowy i przykryć go plasterkami jabłek ułożonymi na zakładkę. Piec przez około 35 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Syrop: w małym garnuszku rozpuścić cukier w wodzie z dodatkiem cynamonu, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5 minut. Odstawić do ostudzenia. Ostudzonym i gęstym syropem posmarować wierzch jabłek