Jak zrobić jagodzianki?
- By : Avocado.info.pl
- Category : Zdrowie
- Tags: kawa
Nie od dzisiaj wiadomo, że ludzie uwielbiają słodycze. Oczywiście w różnej postaci. Mowa tutaj o ciasteczkach, ciastach, czekoladzie i innych. Słodycze pełnią też dość ważną rolę na różnego rodzaju spotkaniach czy to z przyjaciółmi czy z rodziną. Słodycze najczęściej podawane są razem z herbatą lub kawa. Nie ma w Polsce rodziny, która nie gości swoich bliskich słodyczami. Również do szkoły dzieci często dostają słodycze do których możemy zaliczyć pączki lub różnego rodzaju drożdżówki. Ludzie często je kupują w sklepach lub cukierniach. Ale czy ktoś decyduje się, aby samodzielnie upiec pączki lub drożdżówki? Nie wszyscy, ponieważ uważają, że to jest trudne i dość czasochłonne. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić czym są jagodzianki i jak je zrobić samodzielnie.
Jak zrobić jagodziankę w domu?
Na pewno każdy wie, jak wygląda i z czym jest jagodzianka. Sama nazwa wskazuje, że są to miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami. Wbrew pozorom nie są one tak trudne do zrobienia. Wystarczy dobry przepis. Tego akurat nie brakuje w internecie. Każdy znajdzie odpowiedni przepis dla siebie. Dlatego też osoby, które nigdy nie robiły jagodzianek, teraz nie muszą się niczego bać. Mając przepis na pewno wszyscy sobie poradzą. Co jest potrzebne do ich przygotowania? Będziemy potrzebować kilka składników: świeże drożdże, 250ml ciepłego mleka, 500g mąki pszennej, 1 jajko, 5 żółtek, 100g drobnego cukru i 100g masła. Do tego oczywiście 300g jagód i lukier, który możemy zrobić samodzielnie.
Gdy już mamy przygotowane składniki to możemy przystąpić do wyrabiania ciasta na jagodzianki. Na początku trzeba wyjąć i pokruszyć do dość dużej miski do której dodajemy pół ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wszystkie składniki musimy wymieszać, przykryć ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia. Następnie jajko i żółtka ubijamy z drobnym cukrem na dość puszystą masę. Do tego dodajemy mąkę, resztę ciepłego mleka oraz roztopione i wystudzone masło.
Wyrabiamy ciasto tak, aby było miękkie, elastyczne i gładkie. Przykrywamy do wyrośnięcia na ponad 1 godzinę. Wykładamy ciasto na stolnicę i dzielimy je na 16 mniejszych kawałków. Rozgniatamy ciasto w dłoni na placek i nakładamy na niego jagody. Dokładnie zlepiamy ciasto i kładziemy na blachę. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Oczywiście grzanie nastawiamy na górę i dół, aby wszystko się równomiernie upiekło. Pieczemy około 15-20 minut. Gdy się upieką wyjmujemy je na blat i czekamy aż wystygną. Następnie polewamy lukrem i ponownie czekamy aż lukier zastygnie. I gotowe.