Czym są nasiona chia
- By : Avocado.info.pl
- Category : Zdrowie
- Tags: zdrowie

Co to jest chia?
Nasiona chia są często określane jako „supefood”, ponieważ pomimo niewielkich rozmiarów – są pełne składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych Omega-3, żelaza, wapnia i przeciwutleniaczy. Mają łagodny, orzechowy smak i mogą być dobrym dodatkiem do zbilansowanej diety. Nasiona Chia zwane również Salba chia lub meksykańską chia i były kiedyś główną uprawą żywności w Meksyku i Gwatemali. . Są to jadalne nasiona kwitnącej rośliny z rodziny miętowych. Uprawiane jako źródło pożywienia już od 3500 roku przed naszą erą, były ofiarowywane azteckim bogom podczas ceremonii religijnych, ale miały również zastosowania lecznicze. Obecnie chia rośnie komercyjnie w wielu krajach, w tym Peru, Argentynie, Australii i Stanach Zjednoczonych. Nasiona te są powszechnie uznawane za bogaty w składniki odżywcze dodatek do zdrowej diety.
Korzyści wypływające ze spożywania nasion chia
Niektóre badania sugerują, że nasiona chia mogą poprawić stosunek „dobrego” i „złego” cholesterolu we krwi, a do tego zmniejszają apetyt i pomagają w obniżeniu masy ciała, a także poprawiają poziom cukru we krwi, co szczególnie dobrze wpływa podczas cukrzycy typu 2.Do tego charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, co pomaga zapobiegać zaparciom i utrzymuje zdrowy przewód pokarmowy.
Nasiona chia są doskonałym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które obejmują: kwas kawowy, kwas chlorogenowy, kwercetyna oraz kaempferol. Przeciwutleniacze znajdujące się w nasionach chia mogą pomóc w walce z wolnymi rodnikami, które powodują stres oksydacyjny i uszkodzenia komórek. Spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu problemów zdrowotnych związanych z wolnymi rodnikami, w tym chorób serca, upośledzenia funkcji poznawczych i niektórych rodzajów nowotworu.
Kwas kawowy, znajdujący się w nasionach chia, może pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie. Regularne spożywanie nasion chia może również pomóc w zmniejszeniu markerów stanu zapalnego, które często wskazują na obecność choroby zapalnej.
Nasiona chia zawierają wiele składników, które spożywane w ramach zbilansowanej, bogatej w rośliny diety mogą zapobiegać rozwojowi różnych chorób przewlekłych. Szczególnym zainteresowaniem badaczy cieszy się wysoka zawartość kwasów tłuszczowych alfa-linolenowych (ALA). Sześćdziesiąt procent oleju w nasionach chia pochodzi z tych kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak dostępne badania były bardziej przychylne dla diety zawierającej pokarmy bogate w omega-3 niż same nasiona chia. Badania wykazały, że omega-3 wywiera korzystny wpływ na zdrowie układu krążenia (obniżenie poziomu cholesterolu, regulację rytmu serca i ciśnienia krwi, zapobieganie zakrzepom krwi, zmniejszanie stanu zapalnego).
Badania pokazują również, że nasiona chia mogą korzystnie wpływać na poziom cholesterolu, utratę wagi i zwiększone uczucie sytości. Inne odkrycia potwierdzają jednak, że nasiona chia nie działają samodzielnie i aby odczuwać pozytywne skutki oraz zdrowotne korzyści należy zadbać także o resztę swojej diety.