Kotlety mielone i ich przygotowanie
- By : Avocado.info.pl
- Category : Zdrowie
- Tags: zdrowie
Kotlety mielone przygotowywane są w wielu polskich domach. Jednak ile domów, tyle przepisów. Różnią się one zatem nie tylko samą konsystencją, ale również smakiem. Odpowiedzialne są za to nie tylko przyprawy, ale sam sposób ich przyrządzania. Na co więc powinniśmy zwrócić uwagę. Kotlety najlepsze są te, które przygotowywane są z łopatki wieprzowej.
Nie musi być ona chuda, nawet wskazane jest, aby posiadała tłuszczyk, dzięki temu kotlety będą bardziej soczyste. Jeśli lubimy cebulę, możemy ją wcześniej podsmażyć, dzięki temu jej smak stanie się bardziej wyrazisty. Zamiast zwykłej bułki tartej, lepiej dodać kajzerkę namoczona wcześniej w wodzie lub mleku. Przyprawy, jakie warto dodać do kotletów mielonych to nie tylko sól i pieprz, ale również warto dodać majeranek lub oregano, które sprawiają, że smak stanie się bardziej wyrazisty. Jeśli boisz się, że źle przyprawisz mięso, możesz skorzystać z gotowych przypraw, które dedykowane dla mięsa mielonego.
Mięso a zdrowie. Samo wyrabianie mięsa powinno trwać dłużej, dzięki temu nasze składniki nie tylko dobrze się połączą, ale również same kotlety będą bardziej zwarte. Jeśli dodamy do mięsa odrobinę zimnej wody, wówczas nasze kotlety będą bardziej delikatne i mniej zwarte, ale podczas smażenia nie będą się rozpadały. Oczywiście, można również przygotować je z dodatkami takimi jak pieczarki czy papryka, ale to już od nas zależy, jakie smaki bardziej tolerujemy. Dobrze usmażony kotlet, powinien być szary w środku, ale nie powinien tracić swojej soczystości. Kotlety mielone to idealne danie nie tylko na ciepło, zimne kotlety można pokroić w plasterki, idealnie sprawdzają się na kanapkach z ogórkiem kiszonym. Na obiad idealnie komponują się z buraczkami czy też mizerią.