Co jeść żeby zbić cholesterol?

Zdrowie

Diagnoza podwyższonego cholesterolu sprawia, że szukamy diety, która pomoże nam skutecznie uporać się z tym problemem. Wiele osób uważa, że dieta na obniżenie cholesterolu jest pełna wyrzeczeń. Nic bardziej mylnego. Można dietą zbijać cholesterol i jeść przy tym smacznie. Co jeść żeby zbić cholesterol? Podpowiadamy!

Podwyższony poziom cholesterolu to prawdziwa plaga naszych czasów. Obecnie coraz młodsi borykają się z tym problemem. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma problemy z gospodarką lipidową. Wysoki poziom cholesterolu jest przyczyną miażdżycy, a ona może powodować zawały i udary. Na szczęście podwyższony cholesterol można modyfikować. Wystarczy zastosować odpowiednią dietę. Dokonywanie zmian w posiłkach czy sposobie ich przyrządzania to najprostszy sposób, aby kontrolować cholesterol. Wystarczą małe zmiany w sposobie żywienia, by w krótkim czasie dojrzeć efekty.

Zdrowie. Co jeść żeby zbić cholesterol?

Oczywiście mitem jest stwierdzenie, że tylko otyłe osoby mają problem z cholesterolem. Jego podwyższony wskaźnik mogą mieć także osoby szczupłe. W przypadku osób z nadmierną liczbą kilogramów, należy zadbać o dietę, która pozwoli zredukować masę ciała. Podstawową zasadą diety na obniżenie cholesterolu jest ograniczenie spożywania tłuszczów nasyconych. Tłuszcze te pochodzą z produktów zwierzęcych, takich jak tłuste mięso, nabiał, jajka, malec, masło czy śmietana. Powodują wzrost stężenia złego cholesterolu we krwi. Dlatego też w diecie obniżającej jego poziom, powinny zostać całkowicie zredukowane.

Warto tłuste wędliny zamienić na chudsze. Unikajmy wędliny przetworzonej, jak na przykład pasztetu. Warto także wprowadzić do swojej diety ryby i spożywać je co najmniej dwa razy w tygodniu. Polecane są zwłaszcza: śledzie, makrela, czy łosoś, które dodatkowo są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.

W diecie obniżającej cholesterol powinny znaleźć się także owoce i warzywa. Najlepiej, gdyby warzywa stanowiły połowę całego posiłku. Warto wprowadzić do diety produkty, które zawierają błonnik, czyli pieczywo razowe, musli, kasze z grubego przemiału, płatki owsiane, otręby, ale także warzywa i owoce. Dobrym rozwiązaniem jest rezygnacja z soli, cukru, a także alkoholu.

Chcąc obniżyć cholesterol należy zadbać także o odpowiedni sposób przyrządzania potraw. Lepiej zrezygnować ze smażenia na rzecz gotowania na parze czy pieczenia. Dobrym rozwiązaniem będą także dania grillowane. Pozwoli to na przygotowanie posiłku z ulubionymi produktami, bez ryzyka zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi.

 

Zdrowie
Informacje na temat arctium lappa

Czym jest acrtium lappa? Arctium lappa czyli łopian większy jest jednym z gatunków roślin, które przynależą do rodziny astrowatych. Bardzo często spotykamy się z innymi nazwami dla tej rośliny – w zależności od rejonu, na łopian większy mówi się łopuch, kostropień, topień, głowacz czy też dziady. Gdzie występuje arctium lappa? …

Zdrowie
Czym są nasiona chia

Co to jest chia? Nasiona chia są często określane jako „supefood”, ponieważ pomimo niewielkich rozmiarów – są pełne składników odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych Omega-3, żelaza, wapnia i przeciwutleniaczy. Mają łagodny, orzechowy smak i mogą być dobrym dodatkiem do zbilansowanej diety. Nasiona Chia zwane również Salba chia lub meksykańską chia …

Zdrowie
Do czego jest potrzebna witamina D?

W dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi narzeka na jakieś bóle i choroby. Wszystko dlatego, że cierpią na niedobory witamin i minerałów. Trzeba wspomnieć, iż są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Chyba jedną z najczęściej brakujących witamin w ludzkim ciele jest witamina D. Dlaczego? Wszystko dlatego, iż jest ona …