Co jeść żeby zbić cholesterol?
- By : Avocado.info.pl
- Category : Zdrowie
- Tags: zdrowie
Diagnoza podwyższonego cholesterolu sprawia, że szukamy diety, która pomoże nam skutecznie uporać się z tym problemem. Wiele osób uważa, że dieta na obniżenie cholesterolu jest pełna wyrzeczeń. Nic bardziej mylnego. Można dietą zbijać cholesterol i jeść przy tym smacznie. Co jeść żeby zbić cholesterol? Podpowiadamy!
Podwyższony poziom cholesterolu to prawdziwa plaga naszych czasów. Obecnie coraz młodsi borykają się z tym problemem. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że ma problemy z gospodarką lipidową. Wysoki poziom cholesterolu jest przyczyną miażdżycy, a ona może powodować zawały i udary. Na szczęście podwyższony cholesterol można modyfikować. Wystarczy zastosować odpowiednią dietę. Dokonywanie zmian w posiłkach czy sposobie ich przyrządzania to najprostszy sposób, aby kontrolować cholesterol. Wystarczą małe zmiany w sposobie żywienia, by w krótkim czasie dojrzeć efekty.
Zdrowie. Co jeść żeby zbić cholesterol?
Oczywiście mitem jest stwierdzenie, że tylko otyłe osoby mają problem z cholesterolem. Jego podwyższony wskaźnik mogą mieć także osoby szczupłe. W przypadku osób z nadmierną liczbą kilogramów, należy zadbać o dietę, która pozwoli zredukować masę ciała. Podstawową zasadą diety na obniżenie cholesterolu jest ograniczenie spożywania tłuszczów nasyconych. Tłuszcze te pochodzą z produktów zwierzęcych, takich jak tłuste mięso, nabiał, jajka, malec, masło czy śmietana. Powodują wzrost stężenia złego cholesterolu we krwi. Dlatego też w diecie obniżającej jego poziom, powinny zostać całkowicie zredukowane.
Warto tłuste wędliny zamienić na chudsze. Unikajmy wędliny przetworzonej, jak na przykład pasztetu. Warto także wprowadzić do swojej diety ryby i spożywać je co najmniej dwa razy w tygodniu. Polecane są zwłaszcza: śledzie, makrela, czy łosoś, które dodatkowo są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.
W diecie obniżającej cholesterol powinny znaleźć się także owoce i warzywa. Najlepiej, gdyby warzywa stanowiły połowę całego posiłku. Warto wprowadzić do diety produkty, które zawierają błonnik, czyli pieczywo razowe, musli, kasze z grubego przemiału, płatki owsiane, otręby, ale także warzywa i owoce. Dobrym rozwiązaniem jest rezygnacja z soli, cukru, a także alkoholu.
Chcąc obniżyć cholesterol należy zadbać także o odpowiedni sposób przyrządzania potraw. Lepiej zrezygnować ze smażenia na rzecz gotowania na parze czy pieczenia. Dobrym rozwiązaniem będą także dania grillowane. Pozwoli to na przygotowanie posiłku z ulubionymi produktami, bez ryzyka zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi.